Jak správně zabalit jídlo pro rozvoz

18.02.2017
Rozvoz jídla není jednoduchá záležitost. Pokazit tam můžete leccos. Jak správně rozvážet jídlo se dozvíte zde.

1. Kdy je potřeba rozvoz

Jsou situace, kdy s sebou potřebujete vzít jídlo - jedete na chatu nebo ke kamarádům na večítek a chcete připravit něco chutného. S rozvozem se potýká i hodně restaurací. Dovoz jídla je v posledních letech velmi oblíbený a dostupný prostřednictvíme mnoha online rozvozů jídla v Praze, v Brně i dalších městech. 

Rozvoz jídla je záležitost pro experty a pokud si myslíte, že stačí zabalit jídlo fólií a je hotovo, možná budete překvapeni.

2. Co se hodí a nehodí rozvážet

Jestli jídlo bude po dovezení chutné nezáleží jenom na obalech, ale hlavně na druhu jídla, které převážíte. Některé jídlo je na rozvoz jako dělané, třeba pizza, s jiným se hodně natrápíte. Jak to tedy je a na co si dát pozor:

Hamburger
Nevydrží dlouho teplý, je potřeba pečlivě zabalit alobalem a ideálně dovézt do 15 minut. Při špatném balení se může rozbít konzistence burgeru a šťáva ze zeleniny prostoupí bulkou a je pak měkký, křupavé části nechutnají křupavě a ztrácí na kvalitě

Hranolky
Častá příloha k burgerům a jsou na kvalitu při rozvozu ještě náchylnější. Jistě znáte ony gumové hranolky, které strávily v obalu nějakou tu půlhodinku. Hranolky je potřeba zabalit tak, aby se nezapařily, pokud možno prodyšný obal, což zase moc nejde dohromady s udržením teploty. U tohoto jídla nebudete patrně nikdy stoprocentně spokojeni s dovezenou kvalitou. Je to práce pro mistra.

Rizotto
Italské rizotto by mělo být dovezeno do 45 minut. Je v něm hodně parmezánu a při delší době rozvozu ztrácí krémová konzistence na kvalitě. Zato se udržuje poměrně dobře teplé.

Těstoviny
Pokud se jedná o salát z těstovin, není špatný ani studený a je na rozvoz ideální. Je-li jídlo určeno ke konzumaci za tepla, také se převáží docela snadno. Jídlo zde nesmí hlavně oschnout, takže volte uzavřený obal, protože to je pak jeho největší vada na chuti.

Kebab
Na rozvoz jako dělaný a je potřeba dbát hlavně na udržení teplého jídla. Několikrát zabalený do alobalu je ideální forma rozvozu. 

Rýže
Zdánlivě bezproblémové jídlo. Tak na to pozor, jednak druhů rýže je opravdu hodně a některé levnější rýže vám po zabalení vytvoří tuhý jednolitý celek. Skvělá rýže je Basmati (sypká) nebo Jasmínová rýže (lepivá). Za druhé: rýže by nikdy neměla být skladována v obalu a pokojové teplotě po několik hodin. Je velmi náchylná na množení bakterií, kterým se v pokojové teplotě opravdu nezvykle daří. Je docela hodně případů, kdy necháte rýži na 4 hodiny v krabičce a pak strávíte dva dny na toaletě. Pozor na to!

Indické jídlo
Naprosto ideální - i kdyby se vám nepovedlo udržet teplé, tak chutná identicky i když byste jej měli ohřívat. Tady hlavně pozor na obal. Pokud se někde vylije, kvůli obsahu různého exotického barevného koření byste už skvrnu nemuseli odstranit. 

Pečená vepřová žebra, kuřecí křídla
Dovezte je v teple, protože se nedají ohřívat. Případně už nechutnají tak dobře. Do 60 minut je naprostý strop na dovoz. 

Pizza
Tak rozvoz pizzy může pokazit jen antitalent. Toto jídlo bylo stvořeno pro donášku. Proto je také nejoblíbenějším jídlem rozvozů ve všech velkých městech (Praha, Brno, Bratislava, ...)

3. Výběr obalu

Pro zabalení jídla na rozvoz se používají hlavně: Alobal - udržení tepla a konzistence pokrmu (burger). Mikrotenová fólie - aby jídlo nevyteklo mimo základní obal. Krabice - hlavně pro snadnost převodu - drží tvar a lépe se s jídlem manipuluje (typicky pizza, křidýlka).

4. Doba rozvozu

Snažte se vždy jídlo dovézt maximálně do 60 minut. Záleží hodně na druhu jídla, některé snese i 1,5h jiné je potřeb dovézt v řádu minut. Více je uvedeno u konkrétního jídla výše.

5. Kvalita jídla

Nejste-li s rozvozem jídla především z restaurace spokojeni, dejte o tom restauraci vědět. Majitelé by měli dbát na kvalitu prioritně. Jestli se někomu nepovede dobře rozvoz jídla na chatu možná není takový problém. Restaurace by však měla vědět, jak s rozvozem fungovat.


Na závěr přejeme, ať vám rozvoz jídla dopadne co možná nejlépe.

Související články

Diskuse

Jméno:
Text:
Loňský rok:
Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem