Recept na polévku Tom Yum

13.03.2013

Kde nakoupit asijské suroviny

V Praze to máme velmi jednoduché. Kromě obřího vietnamského tržiště SAPA, máme spoustu dalších malých obchůdků např. Asia Food. V Brně pak doporučuji vietnamskou tržnici na Olomoucké ulici.

 

Jaké suroviny nakoupíme

  • 1ks (1-2cm) galangalu - takový červený zázvor
  • 3stonky citronové trávy 
  • 1ks limetky
  • 1ks (1-2cm) zázvoru
  • 1balení chlazených krevet 
  • 1balení sladkých cherry rajčátek
  • 6ks kafírových listů - klidně sušených
  • 2p.lžíce rybí omáčky
  • 6ks chilly papriček 
  • kuřecí vývar
  • 2lžíce chilly pasty Tom YUM nebo Prika Pao 
  • na posypání koriandr a chilly paprička 

A jak správně to celé připravit

Polévku děláme ve velkém Woku. Rozpálíme chilly pastu a na hrubo nakrájenou šalotku. Šalotku nenecháváme zhnědnout, ale jen rozvonět v chilly pastě. Po rozvonění pasty zalijeme kuřecím vývarem a do něho naházíme papričky,nakrajený zázvor, galangal, kafirové listy, citronovou trávu (stonek nakrájený na třetiny a rozbitý paličkou pro uvolnění většího aroma) a rajčátka nakrájená na poloviny. Pováříme cca 10min až to bude všechno krásně vonět.

Přidáme krevety, buď celé nebo oddělené hlavy a očištěná, olopaná tělíčka. Dáme palévce dalších 10minut a dochutíme. V asii se prakticky nesolí, ale přidává rybí omáčka. Takže přidáme cca 2 polévkové lžíce rybí omáčky (dle slanosti vývaru) a okyselíme vymačkanou limetou. Polévka má být výrazně citronové nakyslá, červená a palivá.

Při servírování posypeme nakrájeným, čerstvým koriandrem a nakrájenou chilly papričkou.

Doubrou chuť!

Související články

Diskuse

Jméno:
Text:
Loňský rok:
Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem