Jak správně uvařit rýži

04.05.2014

Není rýže jako rýže. Na trhu se můžete setkat s rýží kulatozrnnou nebo dlouhozrnnou. Oblíbenými druhy rýže jsou Basmati, Jasmínová, Arborio, Sushi, natural. Uvařit rýži není ale snadné. Lehko se rozvaří nebo nedovaří.

 

Jak tedy správně vařit rýži?

Určitě každou rýži nejprve pořádně propláchněte, i několikrát. Proplachujte než bude voda čirá. Tím ji zbavíte nečistot a zbytků plísní. Rýži nemícháme.

Jak uvařit basmati a jasmínovou?

Důkladně opláchněte. Dejte ji do hrnce a zalijte studenou vodou. Na hrnek rýže dejte 1,5 hrnku vody. Voda v hrnci by měla sahat cca 1,5 cm nad rýží. Zlehka osolte. Rychle uveďte do varu, plamen zeslabte na minimum, aby voda jemně vřela a potom 15minut vařte. Voda by se měla všechna vsáknout a vyvařit. Rýži nemíchejte. Bude pak nadýchaná a nebude se lepit.

Rýži sushi před vařením nechte ve vodě asi 10minut odstát. Nesolte. Uveďte rychle do varu, pak zeslabte na minimum a 10minut vařte. Přendejte do (nejlépe dřevěné) mísy a nechte zchladnout. Nemíchejte, jen (dřevěnou) lžící překládejte. Po 5-10minutách do rýže zlehka vmíchejte směs ( 1dc horké vody, 2 lžíce rýžového octa, 1 lžička cukru a 1 lžička soli). Nechte zchladnout.

Rýže natural vyžaduje delší dobu přípravy.

Nejprve ji důkladně opláchnětee. Zalijte ji vodou v poměru - na jeden hrnek rýže tři hrnky vody. Nechejte aspoň 2 hodiny namočenou. Zkrátí se tím dobu varu. Pak ji ve stejné vodě vařte. V tlakovém hrnci je doba varu 20 minut. Pokud je i po této době tuhá, hrnec zavřete a nechejte ještě 10 minut v horké vodě. Pokud nevaříte v tlakovém hrnci, tak vařte prvních 10 minut prudce, potom plamen snížte na minimum a vařte ještě 20 minut. Pokud stále není měkká, přidejt horkou vodu a vařte do změknutí.

Rýži natural můžete vařit i bez namáčení v tlakovém hrnci.

Jak uvařit obyčejnou dlouhozrnnou rýži?

Opláchněte, zalijte studenou vodou. Na jeden hrnek rýže 2 hrnky vody. Osolte a vařte na mírném plaměni asi 20 minut. Návod často bývá na obalu.

Jak uvařit rýži ze sáčku?

Důkladně opláchněte pod studenou vodou. Vložte ji do osolené vody, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Pak celý sáček vytáhněte, nechte okapat. Návod bývá na krabičce.

Rýže Arborio se většinou nevaří klasicky, ale připravuje se z ní rizoto. Příprava se pak liší podle receptu. Základ je, osmahnout rýži asi minutu na tuku, poté přilívejte po naběračkách vodu nebo vývar. vždy čekejte až se voda vsákne a vyvaří a pak přidejte další naběračku. Opakujte asi půl hodiny něž bude rýže hotová.

Máte rýži uvařenou a potřebujete i někam dopravit? Přečtěte si, jak správně připravit rýži pro rozvoz

Dobrou chuť.

Související články

Diskuse

Jméno:
Text:
Loňský rok:
1. bethy 09.10.2016 22:08h
vyzkousejte ryzovar. jde to v nem mnohem lepe nez v hrnci, bez starosti a hotova je hned. chutna vazne nejlip :o))
Zobrazena strana 1 z 1 celkem