Jak správně vařit vejce

30.07.2014

Uvařit vejce není těžké. Zvládne to opravdu každý, ale pokud je chcete uvařit nahniličko, naměkko nebo natvrdo? Jak ho uvařit tak, aby nebyla popraskaná skořápka?

 

Než začnete vejce vařit, nechte ho ohřát při pokojové teplotě. Tím zabráníte popraskání skořápky. Pokud chcete mít jistotu, že skořápka nepraskne, přidejte do vody trochu octa.

Jak správně uvařit vejce naměkko?

Vaříte 4 minuty. Tak bude mít tekutý žloutek, možná trochu i bílek – podle velikosti vejce.

Jak správně uvařit vejce nahniličko?

Vaříte 5-6 minut (podle velikosti vejce). Tak bude mít tuhý bílek a lehce tekutý až táhlý žloutek.

Jak správně uvařit vejce natvrdo?

Vejce natvrdo vaříte déle než 8 minut. Zpravidla 10 minut. V podstatě i déle, vejce nepřevaříte, jen vám může lehce ztmavnout bílek. To však není na závadu.

Jak správně uvařit ztracené vejce?

To je trošku složitější, ale při správném postupu to zvládnete. Dejte vařit vodu, s troškou octa. Vajíčko rozklepněte do naběračky s troškou octa. Když začnou ode dna hrnce vyskakovat bublinky, udělejte vír. Do středu víru zlehka vlijte vejce z naběračky a zlehka míchejte, aby bílek obalil žloutek.  Vařte 2 minuty, pak vypněte plamen a nechte minutu dojít. Pak vejce vyndejte naběračkou.

Dobrou chuť

 

Související články

Diskuse

Jméno:
Text:
Loňský rok:
Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem